English   Ελληνικά    
ΒΙΝΤΕΟ
Play Video Άσσος η πρώτη μας μεταγραφή
Play Video Λύσαμε το οξύ πρόβλημα του τερματοφύλακα
Play Video ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΘΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
SOCIAL MEDIA
Thoi Lakatamias Facebook   Twitter   Youtube

Η ψυχολογία του όχλου

Η ψυχολογία του όχλου

Μετά από πολλά χρόνια επισκεφθήκαμε την ακριτική κωμόπολη της Αθηαίνου για τον αγώνα μας με τον Οθέλλο. Εκεί αντί για την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία έμελλε να γνωρίσουμε τη δικτατορία του όχλου ή καλύτερα τη ψυχολογία της μάζας (Όχλος ή Μάζα = ένας παροδικός σχηματισμός ετερόκλητων ανθρώπων με κάποιο κοινό χαρακτηριστικό και πρόσκαιρα ομοιογενή συμπεριφορά. Τα άτομα τα οποία τη συνθέτουν χάνουν μέρος από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, την ορθολογικότητά τους, τις αναστολές τους και τη διακριτή τους βούληση).

Η είσοδος της ομάδας μας συνοδεύτηκε από ακατανόμαστες ύβρεις και οι ποδοσφαιριστές μας άκουσαν τους ακρίτες της Αθηαίνου να περνούν γενεές δεκατέσσερις τους ίδιους, τους πατεράδες, τις μανάδες και τις αδελφές τους.

Με τη λήξη του ημιχρόνου, η αποχώρηση της ομάδας μας συνοδεύτηκε από καταιγισμό φτυσιμάτων. Όταν ο Πρόεδρος του σωματείου μας δοκίμασε να πάει στα αποδυτήρια για να διαμαρτυρηθεί για την όλη κατάσταση, παράγοντες και μη του Οθέλλου τον έσπρωχναν και τον τραβούσαν, του έσπασαν τα γυαλιά, απαγορεύοντας του την είσοδο. Ακόμη και η κοπέλα που εκτελούσε χρέη υπεύθυνου ασφαλείας δυσκολεύτηκε να τους πείσει να υποχωρήσουν και να σταματήσουν τους προπηλακισμούς. Μέχρι και η παρατηρητής του αγώνα αναγκάστηκε να τους υποδείξει ότι δεν μπορούν να εμποδίζουν την είσοδό του.

Μοναδική εξαίρεση στην όλη κατάσταση, ο Πρόεδρος του Οθέλλου, που μόλις πληροφορήθηκε για τη συμπεριφορά των παραγόντων του, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη υποσχόμενος να τιμωρήσει όσους παρεκτράπηκαν.

Η ψυχολογία της μάζας σε όλο της το μεγαλείο. Το χειρότερο όμως ήταν ότι ανάμεσα στη μάζα ήταν και παράγοντες, που καθηκόντι έπρεπε να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο.

Και επειδή είχαμε και ποδοσφαιρικό αγώνα:

Οθέλλος - Θ.Ο.Ι. 2-0 άδικη ήττα

Το αποτέλεσμα της ομάδα ήταν αντιστρόφως ανάλογο της εμφάνισης και της προσπάθειας που έγινε από τους παίκτες μας. Ενώ στον πρώτο γύρο, όπως είχαμε αναφέρει στο τότε ρεπορτάζ, δώσαμε συγχαρητήρια στον Οθέλλο για την εμφάνισή του, και αναφέραμε την μεγάλη τύχη για εμάς με την 100% αποτελεσματικότητά μας. Αυτή τη φορά έγινε το αντίθετο είχαμε πολύ σπουδαία εμφάνιση στο πολύ βρεγμένο γήπεδο, αλλά ο αντίπαλος την ουσία, τα γκολ με δυο στημένα, ένα κόρνερ και ένα φάουλ στο οποίο υπήρξε και αλλαγή πορείας της μπάλας από κόντρα. Οι φίλαθλοί μας θα πρέπει να ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την ποιότητα του παιχνιδιού μας και την ομάδα μας, ατομικά και ομαδικά. Υπήρξε μεγάλη πειθαρχεία, δεν είχαμε κάρτες στο βρεγμένο γήπεδο και, ίσως να υπάρξει για πρώτη φορά η δυνατότητα στους προπονητές να κατεβάσουν την ίδια εντεκάδα για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, εκτός και αν υπάρξει ενδιάμεσα ουσιαστική μεταγραφική ενίσχυση.

Ο αντίπαλος με τους 10 ξένους στο ρόστερ του και τον επαγγελματισμό του δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει, αντίθετα φάνηκε ότι η ομάδα μας είναι στο ίδιο επίπεδο και οι συγκυρίες της έχουν στερήσει το δικαίωμα να βρίσκεται πιο ψηλά, καθώς επίσης και ότι σε παιχνίδια με την πρώτη πεντάδα υπάρχει εμφανής διαφορά σεβασμού στον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτές οι ομάδες.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΠΡΟΗΓ. ΑΓΩΝΑΣ
  Αναγέννηση Δερύνειας 3-0  Ε.Ν. ΘΟΪ Λακατάμιας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 
01.
  Ολυμπιακός Λευκωσίας
54
02.
  Εθνικός Άχνας
50
03.
  Άρης
47
04.
  Οθέλλος Αθηαίνου
44
05.
  Αναγέννηση Δερύνειας
35
06.
  Αγία Νάπα
32
07.
  Καρμιώτισσα
31
08.
  ΑΣΙΛ Λύσης
30
09.
  Ακρίτας Χλώρακας
29
10.
  Ονήσιλλος Σωτήρας
28
11.
  ΑΕΖακακίου
28
12.
  Ε.Ν. ΘΟΪ Λακατάμιας
26
13.
  Ομόνοια Αραδίππου
26
14.
  ΠΑΕΕΚ
21
15.
  ΜΕΑΠ
17
16.
  Διγενής Ορόκλινης
14
ΧΟΡΗΓΟΙ