English   ΕλληνικÜ    
VIDEO
Play Video ¶óóïò ç ðñþôç ìáò ìåôáãñáöÞ
Play Video Ëýóáìå ôï ïîý ðñüâëçìá ôïõ ôåñìáôïöýëáêá
Play Video ÁÍÁÃÅÍÍÇÓÇ-ÈÏÉ
INTERVIEWS
SOCIAL MEDIA
Thoi Lakatamias Facebook   Twitter   Youtube

×ÁÑÉÓÅ ÆÙÇ

×ÁÑÉÓÅ ÆÙÇ

Το σωματεßο μας σε συνεργασßα με το ΔÞμο ΛακατÜμιας και Üλλους οργανωμÝνους φορεßς της πüλης μας, διοργανþνει εκδÞλωση ανθρωπιÜς για εξεýρεση συμβατοý δüτη μυελοý των οστþν για τον ποδοσφαιριστÞ μας Κωνσταντßνο Χριστοφßδη. Η εκδÞλωση θα γßνει την ΤετÜρτη 30 Μαρτßου μεταξý των ωρþν 17:00 μÝχρι 20:00 στην αßθουσα του Ιεροý Ναοý Αγßας ΠαρασκευÞς στη ΛακατÜμια.

Δüτες μυελοý των οστþν μποροýν να γßνουν Üτομα ηλικßας απü 18 μÝχρι 40 χρονþν. ¶τομα που Ýχουν αποκλειστεß απü αιμοδüτες μποροýν να γßνουν δüτες μυελοý των οστþν αφοý τα ιατρικÜ κριτÞρια για την δωρεÜ αßματος εßναι πολý διαφορετικÜ απü αυτÜ για την δωρεÜ αιμοποιητικþν κυττÜρων/μυελοý των οστþν. ¶τομα για παρÜδειγμα με αναιμßα, διαβητικοß οι οποßοι δεν λαμβÜνουν ινσουλßνη, Üτομα με χαμηλÞ αρτηριακÞ πßεση μποροýν να γßνουν Üφοβα εθελοντÝς δüτες μυελοý.

Η λÞψη δεßγματος εßναι μια πολý απλÞ διαδικασßα, χωρßς καθüλου πüνο, διαρκεß ελÜχιστα δευτερüλεπτα και αρκεßται στην προσφορÜ στοματικοý επιχρßσματος (σÜλιου).

Στην περßπτωση που κÜποιο Üτομο εßναι συμβατüς δüτης, η διαδικασßα που ακολουθεß για τη δωρεÜ μυελοý των οστþν εßναι πολý απλÞ και καθüλου επþδυνη. ΥπÜρχουν πλÝον δýο τρüποι να δωρßσετε αιμοποιητικÜ κýτταρα.. ΜÝσω του μυελοý των οστþν σας Þ μÝσω του περιφερικοý αßματος: Το 80% των δωρεþν γßνονται σÞμερα με την μÝθοδο που ονομÜζεται ΠεριφερικÞ ΛÞψη Αιμοποιητικþν ΚυττÜρων κατÜ την οποßα συλλÝγονται τα αιμοποιητικÜ κýτταρα απü το περιφερικü αßμα και üχι απευθεßας απü τον ßδιο τον μυελü. Στην ΠεριφερικÞ ΛÞψη πüνος μπορεß να εμφανιστεß μüνο κατÜ τη διÜρκεια προετοιμασßας, με τη λÞψη του αυξητικοý παρÜγοντα (ο αυξητικüς παρÜγοντας G-CSF λαμβÜνεται για 4 μÝρες και κινητοποιεß τα κýτταρα να βγουν απü το μυελü των οστþν προς την κυκλοφορßα του αßματος). Πιο συγκεκριμÝνα μπορεß να νιþσετε πüνους στα κüκκαλα Þ/και στους μυς, ο οποßος εßναι Þπιος Ýως μÝτριος και υποχωρεß με κοινÜ παυσßπονα. Πολλοß δüτες αναφÝρουν πως δεν νιþθουν κανÝνα σýμπτωμα μια þρα μετÜ τη συλλογÞ. Μüνο το 20% των δωρεþν γßνεται απü τα οστÜ και τις περισσüτερες φορÝς εßναι για να βοηθηθοýν Üρρωστα παιδιÜ, διüτι η εμπειρßα Ýχει δεßξει πως επιτυγχÜνονται υψηλüτερα ποσοστÜ επιτυχßας με αυτü τον τρüπο σε αντßθεση με τη λÞψη αιμοποιητικþν κυττÜρων. Για την δωρεÜ μυελοý των οστþν θα γßνει νÜρκωση οπüτε δεν νιþθετε πüνο κατÜ τη συλλογÞ του. Θα υπÜρξει κÜποιος πüνος χαμηλÜ στη μÝση μετÜ την λÞψη ο οποßος θα υποχωρÞσει σýντομα. Η πλειοψηφßα των δοτþν αισθÜνεται αρκετÜ καλÜ και μπορεß να φýγει μερικÝς þρες μετÜ τη διαδικασßα απü το νοσοκομεßο. Ο μυελüς που αφαιρεßται αναγεννιÝται γρÞγορα χωρßς να επηρεÜζεται η γενικÞ κατÜσταση του δüτη.

NEXT MATCH
PREVIOUS MATCH
  Anagennisi Deryneias 3-0  THOI Lakatamia
LEAGUE TABLE
 
01.
  Olympiakos Lefkosias
54
02.
  Ethnikos Axnas
50
03.
  Aris Lemesou
47
04.
  Othellos Athienou
44
05.
  Anagennisi Deryneias
35
06.
  AgiaNapa
32
07.
  Karmiotissa
31
08.
  ASIL Lisis
30
09.
  Akritas Chlorakas
29
10.
  Onisillos Sotiras
28
11.
  AEZ
28
12.
  THOI Lakatamia
26
13.
  Omonoia Aradippou
26
14.
  PAEEK
21
15.
  MEAP
17
16.
  Digenis Oroklinis
14
SPONSORS