English   Ελληνικά    
ΒΙΝΤΕΟ
Play Video Άσσος η πρώτη μας μεταγραφή
Play Video Λύσαμε το οξύ πρόβλημα του τερματοφύλακα
Play Video ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΘΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
SOCIAL MEDIA
Thoi Lakatamias Facebook   Twitter   Youtube

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

Το σωματείο μας σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας και άλλους οργανωμένους φορείς της πόλης μας, διοργανώνει εκδήλωση ανθρωπιάς για εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για τον ποδοσφαιριστή μας Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου μεταξύ των ωρών 17:00 μέχρι 20:00 στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμια.

Δότες μυελού των οστών μπορούν να γίνουν άτομα ηλικίας από 18 μέχρι 40 χρονών. Άτομα που έχουν αποκλειστεί από αιμοδότες μπορούν να γίνουν δότες μυελού των οστών αφού τα ιατρικά κριτήρια για την δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με αναιμία, διαβητικοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν ινσουλίνη, άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να γίνουν άφοβα εθελοντές δότες μυελού.

Η λήψη δείγματος είναι μια πολύ απλή διαδικασία, χωρίς καθόλου πόνο, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και αρκείται στην προσφορά στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).

Στην περίπτωση που κάποιο άτομο είναι συμβατός δότης, η διαδικασία που ακολουθεί για τη δωρεά μυελού των οστών είναι πολύ απλή και καθόλου επώδυνη. Υπάρχουν πλέον δύο τρόποι να δωρίσετε αιμοποιητικά κύτταρα.. Μέσω του μυελού των οστών σας ή μέσω του περιφερικού αίματος: Το 80% των δωρεών γίνονται σήμερα με την μέθοδο που ονομάζεται Περιφερική Λήψη Αιμοποιητικών Κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό. Στην Περιφερική Λήψη πόνος μπορεί να εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια προετοιμασίας, με τη λήψη του αυξητικού παράγοντα (ο αυξητικός παράγοντας G-CSF λαμβάνεται για 4 μέρες και κινητοποιεί τα κύτταρα να βγουν από το μυελό των οστών προς την κυκλοφορία του αίματος). Πιο συγκεκριμένα μπορεί να νιώσετε πόνους στα κόκκαλα ή/και στους μυς, ο οποίος είναι ήπιος έως μέτριος και υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Πολλοί δότες αναφέρουν πως δεν νιώθουν κανένα σύμπτωμα μια ώρα μετά τη συλλογή. Μόνο το 20% των δωρεών γίνεται από τα οστά και τις περισσότερες φορές είναι για να βοηθηθούν άρρωστα παιδιά, διότι η εμπειρία έχει δείξει πως επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας με αυτό τον τρόπο σε αντίθεση με τη λήψη αιμοποιητικών κυττάρων. Για την δωρεά μυελού των οστών θα γίνει νάρκωση οπότε δεν νιώθετε πόνο κατά τη συλλογή του. Θα υπάρξει κάποιος πόνος χαμηλά στη μέση μετά την λήψη ο οποίος θα υποχωρήσει σύντομα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννιέται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΠΡΟΗΓ. ΑΓΩΝΑΣ
  Αναγέννηση Δερύνειας 3-0  Ε.Ν. ΘΟΪ Λακατάμιας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 
01.
  Ολυμπιακός Λευκωσίας
54
02.
  Εθνικός Άχνας
50
03.
  Άρης
47
04.
  Οθέλλος Αθηαίνου
44
05.
  Αναγέννηση Δερύνειας
35
06.
  Αγία Νάπα
32
07.
  Καρμιώτισσα
31
08.
  ΑΣΙΛ Λύσης
30
09.
  Ακρίτας Χλώρακας
29
10.
  Ονήσιλλος Σωτήρας
28
11.
  ΑΕΖακακίου
28
12.
  Ε.Ν. ΘΟΪ Λακατάμιας
26
13.
  Ομόνοια Αραδίππου
26
14.
  ΠΑΕΕΚ
21
15.
  ΜΕΑΠ
17
16.
  Διγενής Ορόκλινης
14
ΧΟΡΗΓΟΙ